Het Frans is een van de grote wereldtalen. Als gebruikstaal of moedertaal wordt het door bijna 119 miljoen mensen gesproken. Daarnaast zijn 63 miljoen mensen deels Franstalig en leren 82 miljoen mensen van alle leeftijden Frans als vreemde taal. Wereldwijd bestaat de Franstalige gemeenschap dus uit 264 miljoen sprekers. Daarnaast is het Frans, onder andere, zowel werktaal als officiële taal bij de VN, de Europese Unie, de UNESCO, de Afrikaanse Unie, bij het Internationaal Olympisch Comité,

het Internationale Rode Kruis en bij verschillende juridische instanties. Het Frans is de taal van de drie hoofdsteden van de Europese instellingen: Straatsburg, Brussel en Luxemburg. De taal speelt ook een rol in de luchtvaarttechniek, het vervoer per spoor, de voedingsindustrie, de luxe industrie, de mode, en technologie in het algemeen. Het Frans is, samen met het Engels, de enige taal die op alle continenten gesproken wordt.

Er is de Franse overheid veel aan gelegen aanzien en waardering van de Franse taal te verbeteren, zowel in het buitenland als in Frankrijk zelf. In samenwerking met partners uit de Francofonie werd er een plan opgesteld om het gebruik van het Frans in Europa te stimuleren. Ook nam de Franse overheid het initiatief tot het opstellen van een Noodplan voor het gebruik van het Frans in internationale organisaties. Zij levert daarin zelf een belangrijke bijdrage.
In Frankrijk zelf richt de overheid zich voornamelijk op verbetering van de kwaliteit van informatie aan de consument en op modernisering van de taal. Verder is haar beleid gericht op handhaving van het Frans als taal voor wetenschap en internationale communicatie.
Op basis van solidariteit en het hebben van een gemeenschappelijke voertaal, het Frans, werd in 1970 de Internationale Organisatie van de Francofonie (OIF) opgericht, toen nog Agentschap voor cultuur en samenwerking geheten.

De OIF heeft als voornaamste taak bevordering van politieke, culturele en technische samenwerking tussen de leden onderling. In 2005 werden alle samenwerkingsactiviteiten ondergebracht in de huidige organisatievorm. De OIF staat onder leiding van een secretaris-generaal en telt 80 lidstaten, waaronder Frankrijk, België, Zwitserland, Canada, Senegal, Ghana, Tunesië, Libanon, Vietnam, Haïti.
De OIF tracht culturele diversiteit te bevorderen en richt zich daarbij op educatie, economie en ontwikkelingssamenwerking. Door samenwerking tussen Franstalige landen tracht zij invloed te krijgen op grote actuele wereldvraagstukken. Dit voorkomt ook het ontstaan van conflicten binnen de Franstalige gemeenschap. Het bevordert democratie en rechtsstaat, en daarmede handhaving van de rechten van de mens.

Klik hier voor meer informatie over de OIF en hier voor de tekst van de Franse Wikipedia. De OIF heeft ook een eigen lerarensite.

Waarom deze site?

Welkom op franszelfsprekend.nl! De site die het belang van het Frans aantoont.

 

Waarom zou je als scholier of student voor Frans kiezen? Wat is de meerwaarde van het Frans voor mensen die al werken?

 

Kijk en luister naar de interviews met Nederlanders die vertellen hoe belangrijk het Frans voor ze is. Frans is makkelijker en dichterbij dan je zou denken. Ben je overtuigd en wil je verder?

 

Kijk dan hoe en waar je aan de slag kunt om je Frans te verbeteren. Voor 'l'art de vivre à la française' maar ook voor 'faire des affaires' in één van de vele Franstalige landen.

 

Un jour vous direz: "Oui, je parle français aussi!"