De sectie Frans heeft een brochure uitgegeven met suggesties en te gebruiken materialen voor een korte cursus in groep 8.
Docenten van het Develstein College ontwikkelden een draaiboek voor het geven van gastlessen Frans. Hiermee kunnen leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo zelfstandig aan de slag gaan in een basisschoolklas. Het onderwerp van de gastles is eten en drinken.
Poster Lespakket Frans voor groep 7 en 8 DeFranseJuf.nl 2018De Franse Juf heeft een eigen site over Frans in het primair onderwijs met lesideeën, methodes en praktische tips. Als u hier klikt, vindt u het begin van een lessenserie die speciaal voor het po is geschreven.
Op het Youtube-kanaal van Alain le Lait vindt u filmpjes voor kinderen vanaf groep 3.
De Alliance Française des Pays-Bas heeft een kindercursus samengesteld met de titel Le Petit Tour.
Nuffic heeft een pagina vvto Frans en heeft ook een tweetalig kwartetspel gemaakt.
Een Engelstalig filmpje over de toepassing van AIM staat hier.
Informatie over TPRS (het ontdekken van een taal door interactieve storytelling) vindt u hier.
Twee methoden die veel in de klas worden gebruikt zijn: ELENA en Auf die Plätze, Klaar, Partez!
Le francais illustrLe français illustré is gemaakt om aan de hand van korte filmpjes Frans te leren met behulp van tekst, geluid en afbeeldingen. Het erbij behorende blog staat hier.
De DELF Prim examens zijn de eenvoudigste internationaal erkende examens in de Franse taal.
Le point du FLE geeft een overzicht met artikelen en suggesties.

Frans en Duits populair in Limburg
Met name in Limburg zien we steeds meer aandacht voor het onderwijs van Frans en Duits. De Limburgse zender L1 had een interview met Harry Welters; de Volkskrant schreef erover en LTM heeft er een eerste publicatie aan gewijd in het januarinummer van 2010, een tweede in het juninummer van 2014, een derde in het maartnummer van 2018 en een vierde en in het septembernummer van 2018.
Op 13 februari 2019 vond in de meest zuidelijk gelegen basisschool van Nederland een bijeenkomst plaats van docenten Frans in het po in de provincie Limburg. Het NUFFIC organiseerde in samenwerking met het Sectiebestuur Frans een ontmoetingsmiddag. Kijk op deze webpagina van L1 waarin een videofragment kan worden aangeklikt.

Wilt u meer informatie over activiteiten en materialen voor Frans op de basisschool? Kijk dan op de pagina Platform Vroeg Frans.

Waarom deze site?

Welkom op franszelfsprekend.nl! De site die het belang van het Frans aantoont.

 

Waarom zou je als scholier of student voor Frans kiezen? Wat is de meerwaarde van het Frans voor mensen die al werken?

 

Kijk en luister naar de interviews met Nederlanders die vertellen hoe belangrijk het Frans voor ze is. Frans is makkelijker en dichterbij dan je zou denken. Ben je overtuigd en wil je verder?

 

Kijk dan hoe en waar je aan de slag kunt om je Frans te verbeteren. Voor 'l'art de vivre à la française' maar ook voor 'faire des affaires' in één van de vele Franstalige landen.

 

Un jour vous direz: "Oui, je parle français aussi!"