Edition 2020: Ma BD francophone !
Ook dit jaar organiseert het sectiebestuur Frans van Levende Talen, in samenwerking met de Institut Français des Pays-Bas, de Alliance Française en TV5MONDE een concours voor alle scholen in het voortgezet onderwijs, in het mbo en in het hbo. Dit jaar als thema Ma BD francophone ! Leerlingen creëren op hun eigen (erk-)niveau een stripverhaal op creatieve wijze, waarin de hoofdpersoon een francofoon land met bijbehorende cultuur/culturen ontdekt.

De 35e editie van het concours interscolaire, 'Ma BD francophone', is een razend succes. Nu de deadline voor het insturen van de francofone stripverhalen verstreken is, is het tijd voor de jury om de balans op te maken. Wij hebben tientallen stripverhalen binnengekregen, wat wil zeggen dat een groot aantal leerlingen in Nederland op een creatieve manier een stukje francofone taal en cultuur heeft ontdekt. 
In verband met de coronacrisis zal de jurering verschuiven naar een latere datum. Veiligheid voorop! Wanneer dit weer mogelijk is, zullen we de deelnemende docenten natuurlijk zo snel als mogelijk op de hoogte brengen van de uitslagen en de prijsuitreiking.
Voor nu alvast: dank aan alle docenten en aan alle leerlingen voor het harde werk en voor de mooie creaties, bravo! logo Institut franais

 


TV5monde

 

 

Ambafrance

Concours interscolaire

Jaarlijks organiseren Levende Talen sectie Frans, l'Institut Français des Pays-Bas en de Franse Ambassade het Concours Interscolaire voor alle leerlingen van het middelbaar onderwijs en het mbo en hbo.
Het concours interscolaire is een wedstrijd waarin leerlingen op een creatieve manier met de Franse taal aan de slag gaan. Thema en vorm van het concours zijn ieder jaar verschillend waardoor steeds een andere vaardigheid centraal staat.
Voorbeelden van thema's in de afgelopen jaren zijn: een Franstalig lied zingen, een promotieposter voor een Franstalig land maken, een toneelstuk in het Frans spelen, een nieuwe Astérix en Obélix schrijven, een Franstalige tv-uitzending maken, een alternatieve Tour de France te organiseren, een Franstalig land presenteren via toneel, dans, rap, zang of gedicht, een spel maken over Franstalige landen en/of de Franse taal, enz.

Concours Int 2017 62Prijswinnaars ‘A toi de jouer !’ (2017)

De jurering van de producties vindt plaats door vertegenwoordigers van het Institut Français des Pays-Bas en van de Vereniging van Leraren in Levende Talen.

De finale van het concours en de prijsuitreiking vinden meestal plaats tijdens 'la semaine de la francophonie', de 3de week van maart. Winnaars worden beloond met een prachtige prijs.