Lange tijd ging je na je studie Frans als vanzelf voor de klas staan. Een enkeling slaagde erin een baan te krijgen als wetenschappelijk medewerker om later hoogleraar te worden.

Tegenwoordig komen afgestudeerden Frans op alle mogelijke plekken terecht: bij grote bedrijven, de ANWB, vertaalbureaus, de diplomatieke dienst, maar ook - en nog steeds - in het onderwijs. Veel werkgevers hebben graag werknemers met academische vaardigheden, die snel een ingewikkelde nota kunnen lezen, een goed opgebouwde tekst schrijven of een helder betoog houden. Letterenstudenten beschikken bij uitstek over die vaardigheden. Het is dan mooi meegenomen als je ze ook kunt toepassen in het Frans, een taal die jammer genoeg door steeds minder Nederlanders goed wordt beheerst. Met Frans in je bagage heb je daardoor echt meerwaarde voor de arbeidsmarkt.

Langues romanes en Europe

Tijdens je studie kun je ervoor kiezen een internationaal diploma Frans te behalen, door deel te nemen aan de DELF- of DALF-examens op de niveaus A1 t/m C2. Informatie daarover staat hier en hier. Een B2-certificaat geeft je zelfs toegang tot de Franse universiteiten!

Dat je met een universitaire studie Frans vele kanten op kunt, heeft ook te maken met het gegeven dat het programma tijdens de eerste drie jaar (bachelor) nogal wat vrije keuzeruimte biedt.

De invulling van het bachelorprogramma verschilt per universiteit. Soms gaat het om een sterke nadruk op Frans als hoofdvak, soms bestudeer je meer dan een Romaanse taal tegelijk, met diverse keuzemogelijkheden. Naast je hoofdrichting (maior/major) kun je onderdelen van een andere studierichting (minor) kiezen, of de keuzeruimte vullen met een stage of studie in binnen- of buitenland.

Frans is ook een mooie aanvulling bij een studie rechten (internationaal recht), economische of Europese Studies. Sinds enige tijd kun je er ook voor kiezen om een educatieve minor te volgen, waarmee je vervolgens als tweedegraads docent aan de slag kunt in het onderwijs.
Na het behalen van het bachelordiploma kun je gaan werken of een masteropleiding volgen. Er zijn drie verschillende masters: de eenjarige 'doorstroommaster', waarbij je doorgaat met je hoofdvak, de 'educatieve master', waarbij je na de doorstroommaster een jaar een programma volgt dat opleidt tot eerstegraads leraar, en de 'researchmaster', bestemd voor een beperkte groep bachelors die als wetenschapper in de taal- of letterkunde willen gaan werken.

Klik op de volgende links om de bachelor- en masterprogramma's van de Nederlandse universiteiten te bekijken:
Leiden
Nijmegen
Groningen
Utrecht
Universiteit van Amsterdam

Studenten zeggen:

"Tijdens mijn studie merkte ik dat er ontelbaar veel mogelijkheden zijn met Frans; het bedrijfsleven in, vertalen, onderwijzen, de reiswereld en nog veel meer. Er was teveel keuze! Toen ben ik naar Parijs vertrokken waar ik meteen kon beginnen als stewardess omdat ik de taal zo goed sprak. Dat ik daar zo veel leuke dingen heb meegemaakt en zo veel leuke mensen heb ontmoet heb ik aan mijn studie te danken. Nu ben ik bezig met een lerarenopleiding om kinderen te motiveren om er ook voor te kiezen en de cultuur en het land beter te leren kennen."
Eveline, student

 

 

"Voor Frans hoef je geen talenwonder te zijn. Een beetje kunnen puzzelen, komt daarentegen bij zo'n mooie maar moeilijke taal wel van pas, zeker bij een richting als taalkunde, waarvoor ik uiteindelijk heb gekozen. Voor mensen die meer van geschiedenis houden is de rijke geschiedenis van Frankrijk natuurlijk een bron van inspiratie. En niemand kan ontkennen dat Frankrijk door de eeuwen heen belangrijk is geweest voor heel Europa. Denk maar aan de Franse Revolutie, Napoleon, de ontwikkeling van de fotografie en de film, en van mooie auto's en vliegtuigen."
Michiel, student