Talen leren: een paspoort voor de toekomst
Na de tweede klas ga je je vakkenpakket samenstellen en dan kun je Frans in je pakket kiezen.

Waarom is het goed om Frans te kiezen?

Het kiezen van talen is gewoon een goede zaak omdat communicatie erg belangrijk is. Op allerlei manieren maak je contact met mensen. Elke dag kom je mensen tegen met wie je een gesprek voert. Dit kan gewoon op straat zijn, op vakantie of in je latere werk.

Maar waarom Frans?
Er zijn genoeg redenen om Frans te leren. Frankrijk is vakantieland nummer 1 en het is daarom ook goed om de taal te spreken van het land waar je op vakantie gaat. Het is ook leuk om met mensen te praten op de camping, in de winkels, op het strand of als je uitgaat.

In de landen ten zuiden van ons land wordt Frans gesproken. De Franse taal is dus dichter bij dan je denkt.

Nederland is een open economie.
Bij nogal wat beroepen (handel, horeca, toerisme, luchtvaart-dienstverlening, e.d.) wordt verwacht dat je de talen en dus zeker ook het Frans beheerst. Te weinig mensen in Nederland kunnen Frans spreken. Er is dus een groot tekort. Als jij dat wel kunt, heb je dus al een groot voordeel ten opzichte van anderen.
Op dit moment loopt Nederland ontzettend veel geld en handel mis door het gebrek aan Franse taalkennis. Bij het solliciteren bij veel bedrijven heb je een streepje voor met kennis van de Franse taal.

Jij gaat later vermoedelijk naar het mbo. Kijk maar eens wat ze daar te bieden hebben en waarom het goed is Frans te kiezen.

Leerlingen zeggen:

 

"Ik heb Frans gekozen omdat ik het een leuk vak vind. Ik wil later ook in de toeristische sector werken. Daar is het erg handig als je het Frans goed beheerst. Ik ben al eens naar meerdere reisbureaus geweest om te vragen wat handig is om een kans te maken voor dit werk. Vaak kunnen ze weinig mensen vinden die Frans spreken."
Susan, vmbo 4

 

Vrachtauto

 

"Ik vind talen makkelijk. Ik hoef er weinig moeite voor te doen. Ik vind Frans een mooie taal en ik ben er ook goed in. Daarom heb ik het gekozen. Ik ga later in het bedrijf van mijn vader werken. Het is een transport bedrijf. We rijden veel in Frankrijk en daarom is het erg handig als je de taal spreekt. Natuurlijk kan je ook met Engels terecht maar het wordt meer gewaardeerd als je moeite doet om de taal te spreken van het land zelf. Ik vind dat ook prima en het gaat me goed af."
Bart, vmbo 3

 

 

"Ik kies Frans omdat ik wel moet. Mijn ouders gaan een camping beginnen in Frankrijk in de Vendée. We gaan er dus wonen. Ik ben niet zo heel erg goed in talen maar ik heb wel erg veel zin om er te gaan wonen. Ik wil graag een goede basis hebben om me in het begin op school me te kunnen redden. Als ik er eenmaal woon gaat het spreken en begrijpen van het Frans natuurlijk veel beter."

Romée, vmbo 4