img article wiezijnwij 2

Over ons
De Didactiekcommissie Frans van de Vereniging van Leraren in Levende Talen is een commissie van het Sectiebestuur Frans. De DC Frans bestaat uit een aantal leden (m/v) die regelmatig bij elkaar komen om activiteiten te bedenken waar docenten Frans in het VO iets aan zouden kunnen hebben. U moet dan bijvoorbeeld denken aan ideeëndagen met workshops over praktische en actuele onderwerpen. Deze activiteiten leveren vaak leuke en bruikbare materialen op cd-rom op die voor een bescheiden prijs kunnen worden aangeschaft.
Verder zijn we altijd aanwezig op congressen en studiedagen die vanuit de Levende Talen worden georganiseerd.

Leden van de Didactiekcommissie zijn : Lisanne de Goede, Joeri Visser, Rob de Ridder, José Buijs en Paul Simons. Voor vragen kunt u terecht bij: Joeri Visser: Klik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De aanvragen van de materialen gaan via hetzelfde mailadres.

Producten van de didactiekcommissie
De meest recente producten zijn:
- Een tutorial van Valérie Ungerer over spreekvaardigheid.
- Twee tutorials bij het onderwerp ‘Vooruit met Frans’.
• Één van de tutorials wordt gegeven worden door Masja Mesie met als titel : ‘Spreekvaardigheid organiseren met behulp van digitale tools en bronnen’. Zij geeft aan op welke manier we de spreek- en gespreksvaardigheid d.m.v. activerende (online) werkvormen kunnen bevorderen.
• De andere tutorial wordt gegeven door Johan Keijzer, met als titel ‘Differentiëren: met kleine ingrepen grote effecten bereiken’.
- escape games (zoals, les Catacombes à Paris en La mort mystérieuse de Jacques Vaché)
- een instructiefilmpje over het maken van een escape game
- materiaal bij de thema’s ‘gamification’ en ‘examification’ (comment employer les sources numériques pour avoir de bons résultats au bac). Met vele praktische voorbeelden.

Petra Niessen heeft een aantal materialen ter beschikking gesteld aan de commissie, namelijk
- Lesmaterialen bij films : Hirondelles de Kaboul, Qu’est- ce qu’on a fait au Bon Dieu, kijkopdracht bij La famille Bélier
- Lesmaterialen bij leesboekjes : Jean-Paul a de bonnes idées. Jean-Paul et ses bons amis, L’homme qui plantait des arbres en Maestro.
Voor deze lesmaterialen zal een kleine bijdrage worden gevraagd. Deze bijdrage komt ten goede aan de stichting Tous ensemble, die een school in Afrika ondersteunt. Petra is hier zeer actief bij betrokken.

In de loop der tijden zijn de volgende producten gemaakt:
- lesmateriaal op verschillende ERK-niveaus bij films (zoals Ma vie de courgette en Dilili à Paris)
- leesopdrachten bij leesboekjes (zoals Max et Lili en Tom Tom et Nana)
- opdrachten voor de diverse vaardigheden bij kleine filmpjes op verschillende ERK-niveaus (Minuscule)
- diverse opdrachten op verschillende ERK-niveaus, die geschikt zijn voor projecten (zoals La Grande Guerre en Vincent van Gogh)

Hoe te bestellen?
Klik hier voor het overzicht en de prijzen en klik hier voor het bestelformulier (beide in Word).

De Ideeëndag
Elk jaar organiseert de Didactiekcommissie, de eerste zaterdag in oktober, een studiedag rond een bepaald thema. Een greep uit de onderwerpen is: Vooruit met Frans, escape games en examification, differentiatie, activerende werkvormen, gebruik van actualiteit en van authentiek materiaal in de lessen en het eenvoudig organiseren van internationaliseringprojecten.
Na de studiedag ga je met vele ideeën en een tas vol direct bruikbaar materiaal weer naar huis. Dit lesmateriaal is inzetbaar voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs en geschikt voor zowel onder- als bovenbouwklassen.
Tegenwoordig bieden we ook tutorials aan over diverse onderwerpen.

Waarom lid worden van de sectie Frans, en hoe?

 

"Om mijn repertoire uit te breiden en deskundigheid te vergroten op het gebied van vreemde talendidactiek."

 

"Om gezamenlijk actie te ondernemen voor behoud van het vak."

 

Folder SBF Suzan

 

Als je op deze foto klikt, download je een pdf-document met argumenten voor het lidmaatschap van de sectie Frans van Levende Talen. Ga naar deze pagina om lid te worden.